10 начина да направиш дома си по-уютен

Винаги когато навън стане студено, първата ни мисъл е да се сгушим на топло у дома с чаша ароматно капучино или топъл шоколад и да се насладим на интересна книга. Защото това е лесноосъществимо, днес сме решили да ти дадем още 10 идеи как да направиш дома си по-уютен и гостоприемен. А именно:

  • Смени завивките си.

Спалното бельо често е подценявано. Купуваме комплект на промоция от произволно избран супермаркет и считаме проблема за решен. А не бива да е така. Предимствата на подходящо избрани чаршафи – от лен за лятото или памук за зимата. Ако искаш качествено да промени съня си, заложи на копринени – днес не

  • Декоративни възглавници

Всеки хол може да бъде преобразен, ако добавим една или две декоративни възглавници и топло одеяло в тон, за моментите, когато се сгушим с любимия човек пред телевизора. Често не е необходимо да се купуват нови – смени единствено калъфките на тези, които вече имаш и моментално ще освежиш пространството.

  • Мек килим

Килимите създават много уют като едновременно са приятни на допир и визуално свързват отделните елементи в помещението. Дори да нямаш бюджет за голям килим, можеш да купиш няколко малки за най-важните места – около леглото, под масичка за кафе в хола или пред акцентният стол за четене.

  • Мека светлина

Светлината е един от класическите начини за внасяне на уют във всяко пространство. Спокойно, дори да нямаш представа откъде да започнеш, решението е лесно: мека, топла светлина за крушките на нощните лампи в спалнята, както и за високата лампа за четене в хола.

  • Плътни завеси

Завесите, или пердетата, както са известни най-вече у нас, са красив начин да направиш дома си по-приветлив. Избери плътни такива, които не само ще хармонизират пространството, но и ще спрат слънчевата светлина, а защо не и студа навън.

  • Нова тапицерия

Не, не те съветваме да дадеш цяло състояние за претапициране на дивана. Но ако имаш модел със свалящи се калъфи, можеш с минимална инвестиция да преобразиш хола си. Избери по-наситени цветове за зимата и по-пастелни за лятото. Така мястото, на което прекарваш най-много време, ще внася допълнителен комфорт.

  • Плат

Води се от правилото „Навсякъде, където можеш да сложиш постелка или кърпа между кожата си и студено дърво/плочки, го направи“. Особено полезен съвет за кухнята, в която сякаш винаги имаме по-малко кърпи, отколкото трябват.

  • Спомени

Покажи най-ценните си помени – в красиви рамки на специално кътче на стената, на рафт над телевизора или с магнити за хладилника. Така често ще се връщаш към преживяваният, които цениш най-много. Какъв по-хубав старт на деня?

  • Чаши

Сякаш по неписано правило, винаги чашите за кафе и чай са от различни сетове. Поправи това като вземеш 2 нови чаши за теб и половинката си и се наслаждавайте на любимите си напитки със стил.

  • Сезонна украса

Отдели малко място в кухнята или хола, на което да сменяш лесно украсата, в зависимост от сезона – малка тиква и сушени портокали за есента, червена свещ с елхови клонки за Коледа и тн, разбираш идеята. Така ще имаш още едно пространство, което често е различно и следователно ще те радва по-дълго.